55 факта за тениските, които вероятно не сте знаели

55 факта за тениските, които вероятно не сте знаели
4 март 2024

В наши дни приемаме много неща за даденост.

Сградите около нас, технологията, която използваме и дори дрехите на гърба ни.

Знаете ли колко история има в една обикновена тениска? Може да се изненадате.

Нека поговорим за това.

Днес ще разгледаме някои от най-интересните, неясни и направо странни факти за тениските. Колко от тези случайни интересни факти знаехте?

Коментирайте, за да споделите колко любопитни факти за тениската сте знаели, преди да прочетете.

Памукът, най-разпространеният материал за тениски, се отглежда от хората повече от 7000 години.

Първите доказателства за използване на памук са открити в град Мехргарх, едно от най-ранните южноазиатски земеделски селища в света.

Китай и Индия в момента са двата най-големи производители на памук в света, създавайки общо комбинирано производство от 61 милиона бали годишно.

Съединените щати в момента са най-големият износител на суров памук с продажби от 4,9 милиарда долара всяка година. Световният пазар на памук се оценява на общо 12 милиарда долара.

Памукът е по-здрав на мокро, отколкото на сухо, и този плат може да абсорбира повече от двадесет пъти собственото си тегло във вода.

Текстилният печат съществува много по-дълго от тениската. Най-старият метод за печат върху текстил – печат на дървени блокове – датира от 3 век в Китай. Разчиташе на релефен дизайн, издълбан в дървен блок, потопен в мастило и притиснат върху тъканта.

През своята история тениските са правени от различни материали, включително алигаторска кожа, памук, прежда, полиестер, злато и дори човешка коса.

Всяка година в света се продават над 2 милиарда тениски.

Смята се, че тениската произхожда от тип бельо "всичко в едно", известно като "синдикален костюм", патентовано през 1868 г. в Ню Йорк. Много работници взеха да режат тези екипи наполовина, за да се охладят в горещото време.

Въпреки че не знаем кой е изобретил тениската, както изглежда днес, тениските за първи път са пуснати на пазара през 1904 г. от компанията Cooper Underwear като „ергенски долни тениски“. Те се смятаха за бельо, а не за нещо, което можете да носите самостоятелно.

Тениските не се смятаха за особено модерни тогава - те се носеха главно за полезност, като например да действат като абсорбатори на пот за колежански футболен отбор.

Тениските стават част от униформата на ВМС на Съединените щати през 1905 г., което изисква бяла памучна риза без копчета. Той също беше приет в армията на Съединените щати няколко години по-късно по време на Първата световна война.

Думата „тениска“ е използвана за първи път през 1920 г. от писателя Ф. Скот Фицджералд в романа му „От тази страна на рая“. Стана популярен едва много години по-късно - през 30-те години на миналия век тениските бяха обозначени като "skivvies" и "jimshirts".

Тениските първоначално са били продавани като долни ризи за ергени, които не са знаели как да шият или да сменят копчета.Ризите през 30-те години на миналия век бяха много по-леки от днешните ризи, само с 1,5 до 2 унции (за разлика от теглото от пет до осем унции на средната риза днес).

Първата рекламна тениска е произведена през 1939 г. за "Магьосникът от Оз".

Най-старата щампована риза в института Смитсониън беше част от президентската кампания на губернатора на Ню Йорк Томас Е. Дюи и гласи „Dew-It with Dewey“.Пластизолът е изобретен през 1959 г. и се оказа по-издръжлив и разтеглив от мастилото, използвано в тениските до този момент. Позволява повече разнообразие и сложност в дизайна.

Дълго време тениските бяха мъжко облекло, с плътно прилягане и широка яка, предназначени да показват мъжката фигура.Марлон Брандо за първи път носеше тениска без украса във филма си „Уличен автомобил, наречен желание“. Това предизвика много противоречия и предизвика национален скок в продажбите на тениски. На Брандо се приписва и популяризирането на дънките с ролята му в „The Wild One“. Джеймс Дийн е друга знаменитост, на която се приписва популяризирането на тениските като нещо повече от долни тениски.

Слуховете твърдят, че появата на топлес на Кларк Гейбъл във филма „Случи се една вечер“ през 1934 г. причинява спад в продажбите на тениски. Няма доказателства, които да предполагат, че тази приказка е вярна.

Tropix Togs беше първата компания, която украсяваше тениски с икони и лозунги на поп културата в началото на 50-те години. Това в крайна сметка популяризира тениските по поръчка, които са съществена част от поп културата и бизнес брандирането и до днес.

Рок енд рол групите допълнително популяризираха тениските през 60-те, промотирайки музиката си чрез персонализирани ризи, отпечатани от екрана.В края на 60-те тениските за боядисване на вратовръзка се превърнаха в централен елемент от движението на хипи. Донякъде по ирония на съдбата това беше направено по молба на RIT Dye Advertising Mogul Don Price.MastersTroke на RIT правеше стотици ризи и ги раздаваше на Woodstock. Поради това те станаха част от стила на контракултурата - и компанията на RIT направи банката от бунт срещу корпоративната Америка.

70-те години бяха за първи път тениските, които наистина влязоха в популярната култура, налагайки нови режими на масово производство, тъй като те продължиха да нарастват през популярността през 80-те години. 80-те също бележиха раждането на тениската без бръчки, невероятно изобретение за монети навсякъде.

70-те също отбелязаха раждането на кампанията „I <3 Ню Йорк“, кампания за брандиране на тениски, стартирана от отдела за търговия, за да прехвърли имиджа на града от мръсна, упадъчна, престъпна дупка до оживена туристическа дестинация. Той работи - ризата съживи индустрията и се превърна в един от най -имитираните дизайни в историята.

Армията на спасението получава няколко милиона дарения за тениски всяка година. Той ги търговията от паунда и ги изнася в неравностойни страни от трети свят.

Рециклирането на тениски предпазва над пет милиарда тона текстилни отпадъци от депата годишно.

Тениските са основният продукт, продаван от уебсайтове като Rishpunch, които дават възможност на инди дизайнерите да покажат своите стоки. Това, което прави ризата и нейните конкуренти уникални е, че всеки дизайн се продава само 24 часа, преди да бъде заменен от нов.

Световният рекорд на Гинес за най-много тениски, поставени за един час, е 257, а това е постигнато от колега в Шри Ланка на името на Санат Бандара. Ризите заедно тежеха над 200 килограма. Най -много ризи, носени във всеки даден момент, не са много по -високи, с общо 260 тениски, носени от Тед Хейстингс в Канада за целта за набиране на средства за училищна площадка.

Дизайнът на най-скъпата тениска в света струва невероятните 400 000 долара. Въпреки че е направен от органичен памук, той също има набор от 16 диаманта, зашити в тъканта, които заедно възлизат на девет карата. Не е точно ризата, която бихте носили на барбекюто на зет си, нали? Научете повече за други емблематични тениски за още повече любопитни факти за облеклото.Datta Phuge, по прякор „Златният човек“ (по очевидни причини), притежава риза, изработена от повече от три килограма масивно злато. Струва 250 000 долара. Той също така притежава пет коли и безброй златни бижута. Phuge наема охрана, за да гарантира, че никой не се опитва да му откъсне ризата.

Най-голямата тениска в света през октомври 2014 г. беше направена за събиране на пари за рак на гърдата и беше с размери приблизително 306 фута дължина и 206 фута ширина, когато беше представена в Навегантес, Санта Катарина в Бразилия. Този рекорд беше победен в Румъния през март 2023 г. с размери около 358 фута на 241 фута.

В Съединените щати има 35 000 ферми за памук. Заедно те наемат достатъчно хора, за да напълнят четири футболни стадиона. Между усилията за справедлив труд и устойчивото земеделие, памукът в САЩ става все по-екологичен с всяка изминала година.

За да направите пълен кръг около света, ще ви трябват около 56 милиона тениски със среден размер.

С 62% от американците, които твърдят, че притежават десет или повече ризи, те имат достатъчно ризи заедно, за да обиколят земното кълбо 34 пъти, ако се наредят една до друга.

Преждата е един от най-неефективните материали за тениски: отнема шест мили, за да се направи една тениска. За сравнение е необходим само един акър памук, за да се направят 1200 ризи (по-малко от една квадратна миля).

За направата на една тениска са необходими 2700 литра вода. Това е достатъчно вода, за да може един човек да пие в продължение на 900 дни. За по-екологичен избор тениските от органичен памук са обичайното предпочитание за зелени марки, групи или събития. Този материал намалява консумацията на вода с 88% и спестява 62% повече енергия от традиционния памук.

Втората най-популярна материя за тениски е полиестерното влакно. Създава мека, удобна, лека текстура, когато е изтъкана заедно с памук.

Доказвайки популярността на тази дреха, 91% от американците имат любима тениска в гардероба си.

Средната тениска преминава на завладяващо глобално пътешествие в хода на своето производство. Вземете Planet Money, чиито ризи преминават от памучните полета в САЩ през предачните фабрики в Индонезия до фабриките за облекло в Бангладеш или Колумбия в хода на техния жизнен цикъл.

През 1977 г. бяха продадени тениски на Farrah Fawcett на стойност 8 милиона долара.

Coca-Cola беше първата марка, която някога се рекламира с помощта на тениски.Tshirtos, първата програмируема тениска в света, има LCD екран, изтъкан отпред. Той може да показва всичко - от графични дизайни до снимки до актуализации на състоянието в социалните медии. В момента все още е в етапа на прототипа и все още не е наличен за продажба.

21 юни е Международният ден на тениските, глобален празник на това, което може би е най-емблематичната дрехи в света.

Световният рекорд за най-много тениски, сгънати за една минута, е 31, а той е поставен от Дейвид Ръш от Бойз, Айдахо през 2022 г.

Най-бързият някой, който някога е минавал 10 ризи по верига от 100 души, е 15 минути 0,69 секунди, поставени от домашни и генерални на състезанието Epsom Downs през 2014 г. Как е това за неясен рекорд?

Поне веднъж седмично, 89% от американците, носещи тениски, сложиха тениска.

Тениските са повече от просто ежедневно облекло. Те също са продуцирани от няколко световноизвестни луксозни марки, включително Gucci, Chanel, D&G, Prada, Armani, Versace, Guess, Valentino и Fendi.

Човек на име Джейсън Садлър си направи милионер, като просто носеше тениски за препитание. Марките му плащат да носи тениските си и той носи различна риза всеки ден. Неговото бизнес начинание се радваше на толкова много успех, че всъщност е наел допълнителни служители, които да носят ризи с него.

През 1984 г. BBC забрани песента „Relax“ от Франки отива в Холивуд, че е твърде сексуална. Собственикът на лейбъла Пол Морли опроверга BBC, като постави думите на песента на редица тениски с главни букви. Тий на „Франки казва, че е носен от всички от Дженифър Анистън до Омир Симпсън и всъщност надживее групата, на която първоначално се е базирала.

Бизнесът с тениски очевидно е изключително доходоносен-независими дизайнери и продавачи на Teespring редовно правят повече от шест цифри.От 2009 г. до 2014 г. индустрията на тениските нарасна с повече от 24,2%.

Има много различни процеси на печат за тениски, проектирани по поръчка:

Печатът на екрана включва създаването на мрежест екран, който е натиснат мастило върху него върху празна риза.

Цифровият печат ефективно използва гигантска версия на мастиленоструен принтер, за да боядисва тъканта директно.

Топлопредаване на топлопредаване Дизайн от специален тип хартия върху риза.

Аерографията използва малък пистолет за спрей.

Всъщност има и няколко различни вида тениски и те се различават по дължина на ръкава, декорация и форма на врата. Може да се изненадате да научите, че потниците се считат за тип тениска без ръкави.

Тениските също се предлагат в повече от стандартния ви набор от размери – всъщност можете да получите персонализирани тениски, направени за вас в повечето магазини за шивашки стоки. Вярвате или не, това е, което Дженифър Анистън прави със своите тениски.

Тениските са изминали дълъг път, откакто са се родили за първи път като част от бельото. Днес те се използват за всичко - от маркетингови и политически кампании до бизнес и лични изявления. Те са най-разпространеният артикул в света – и наистина вървят с всичко. След като приключихте с четенето за тениските, защо не добавите още няколко към гардероба си?

С нашата помощ и ваши идеи можете да създадем тениска с щампа по поръчка, идеална за всичко, от което се нуждаете, независимо дали става дума за лична марка или бизнес начинание.