Органичният памук, или стандартния?

Органичният памук, или стандартния?
9 ноември 2023

Органичният памук допреди няколко години беше сравнително ново и непознато понятие за по-голямата част от българите. В наши дни вече все повече български производители пускат модели, които са направени от органичен памук. Цената им е по-висока от моделите, които са създадени от стандартен памук, но дали си заслужава да се заплати тя? Не малко хора са си задавали този въпрос, когато забележат модели от ограничен и стандартен памук в магазина. Това решение, разбира се, си е чисто индивидуално, но не е лошо то да бъде информирано. За това нека изброим няколко разлики между органичния и стандартния памук.

ПЪРВА РАЗЛИКА:

Семената на стандартния памук преди да бъдат засети се третират с фунгициди и инсектициди. Докато семената на органичния памук не се третират с такива препарати. Най-често, семената на органичния памук се засяват на ръка, докато тези на стандартния биват засаждани по автоматизиран начин.

ВТОРА РАЗЛИКА:

Не малка част от стандартният памук по света произлиза от ГМО семена. Памукът влиза в топ 10 на най-популярните ГМО култури. Шансът вашата памучена дреха да е създадена от ГМО памук е голям. При органичния памук ГМО семена не се използват.

ТРЕТА РАЗЛИКА:

При стандартния памук почвата се използва единствено за неговото отглеждане с години. Това води до по-бърза ерозия, или „захабяване“ на почвата. Последствията са, че задържането на вода става по-трудно, което води до необходимостта от обилно поливане. Хранителните вещества, които се съдържат в почвата, също намаляват значително. При неговия органичен брат, почвата се използва на ротационен принцип, което й помага да задържи хранителните си вещества. Не е и необходимо обилно поливане, тъй като свойствата на почвата да задържа вода са по-големи.

ЧЕТВЪРТА РАЗЛИКА:

Борбата с вредители е важна за отглеждането на реколтите. При стандартните насаждения памук, се използват тежки количества инсектициди. Пръскането с пестициди, също е значително, както и в чести случай се използва въздушно пръскане, което може да докара използваните химикали в близките населени места. При органичните насаждения, плевелите най-често се отстраняват ръчно, без да се използват тежки химикали.

ПЕТА РАЗЛИКА:

При органичният памук, ръчният труд е много по-голям. Това обуславя и по-високата му цена. Човек, когато създава нещо ръчно, той му придава енергията от вложения от него труд. С една дума, може да се каже, че му вкарва чувства, докато при автоматизираното механично отглеждане, този фактор липсва.

Може да продължим с разликите, но нека сега дадем малко „сухи“ данни.

• Конвенционалното памучно земеделие използва приблизително 25% от световните инсектициди и повече от 10% от пестицидите (включително хербициди, инсектициди и обезличители).

• През 2003 г. са били изпръскани над 25 милиона килограма пестициди върху 12,8 милиона акра конвенционален памук, отглеждан в САЩ (приблизително по 2 кг. на акър), което прави памука третата най-силно третирана американска култура след царевицата и соята (според министерството на земеделието на САЩ).

• Американската агенция за опазване на околната среда категоризира седем от 15-те най-разпространени пестициди, използвани върху памука през 2000 г. в САЩ като съдържащи „възможно“, „вероятно“, или „известни“ човешки канцерогени (Acephate, Дихлоропропен, диурон, флуометурон, пендиметалин, триффос и трифлуралин).

• През 2000 г. повече от 1 млрд. килограма синтетични торове са били приложени върху засажденията от памук в световен мащаб. Това е почти 150 килограма химикали на акър.

Крайното решение – органичен, или стандартен памук? Това решение може да се вземе единствено от всеки за себе си. Всеки си решава за своят избор, в крайна сметка. Единственото, което може да препоръчаме от екипа, е следващият път, когато отидете в някой магазин, където са налични и двата варианта, да ги пробвате и съпоставите. Най-вероятно веднага ще забележите, че органичният памук е много по-нежен и създава по-приятно чувство при допир, а вече кой ще изберете си зависи изцяло от вас.