Ефектът на цветовете върху емоциите

Ефектът на цветовете върху емоциите
9 ноември 2023

Ефектът на цветовете върху емоциите на човек е често пренебрегван, но от дълго време се ползва като мощен инструмент от най-големите корпорации, за да влияят върху настроението на хората. „Не вярвам.“ ще кажат някои. Да, не е нужно всичко, което пише в интернет да е истина и определено не е. Поради тази причина нека подкрепим това твърдение с малко доказателства. Нека започнем с основните цветове от спектрума и да видим тяхното влияние върху емоциите на хората.

Съществуват четири първични цвята – червено, синьо, жълто и зелено. Те влияят върху тялото, емоциите, умът и балансът между тях в човекът. От тези четири на брой цвята излизат единадесет т.нар. основни цвята. Отдолу ще ги разгледаме един по един и ще разберем как вляят те върху човекът.

ЧЕРВЕНО.Физически
Позитиви: Смелост, сила, топлина, енергия, мъжественост, вълнение.
Негативи: Неподчинение, агресия, напрежение.

Бъдейки с най-дългата дължина на вълната, червеният цвят е мощен. Макар и технически погледнато, да не е най-видимият цвят, има свойството да изглежда по-близо, отколкото в действителност е и следователно успява да грабне вниманието. Оттам идва и ефективността при използването му в светофарите по цял свят. Ефектът му е физически; стимулира ни и покачва пулса, създавайки илюзията, че времето минава по-бързо, отколкото е в действителност. Свързва се с принципа на мъжествеността. Червеният цвят е силно изразителен и много стандартен. Чистият червен цвят е най-простият цвят без изисканости. Той е стимулиращ и много жизнен, както и приятелски настроен. В същото време, може да бъде възприет като взискателен и агресивен.

СИНЬО.Интелектуалност
Позитиви: Интелигентност, комуникация, доверие, ефикасност, спокойствие, логика;
Негативи: Студенина, изолираност, липса на емоция, неприятелство;

Синьото е цвета на ума и действа основно успокойтелно. Реакцията ни към него е умствена, за разлика от червеният цвят, на която е физическа. По-наситените нюанси на синьо ще стимулират бистри мисли, а по-меките нюанси ще успокоят умът и ще подпомогнат концентрацията. Следователно той е ведър и психически успокояващ. Това е цветът на ясната комуникация. Сините обекти не изглеждат толкова близо за нас, колкото червените. В поредното проучване се доказва, че синьото е любимият цвят на хората по света. Все пак, може да бъде възприет като студен, неемоционален и неприятелски.

ЖЪЛТО,.Емоционалност
Позитиви: Оптимизъм, увереност, самочувствие, екстровертност, емоционална сила, творчество;
Негативи: Нерационалност, страх, емоционална нестабилност, депресия, тревожност;

Дължината на вълната на жълтият цвят е сравнително дълга и като цяло стимулираща. В този случай стимулът е на емоционална основа, следователно жълтият цвят е с най-силното психологическо влияние. Правилното жълто ще повдигне самочувствието и духът ни, Това е цвета на оптимизма и самочувствието. Прекомерното му използване или съчетанието му с други тонове в цветова гама, може да предизвика обратният ефект и да срине самочувствието, както и да предизвика появата на тревожност и страх.

ЗЕЛЕНО.Баланс
Позитиви: Хармония, балансираност, ободрение, вселенска любов, почивка, въстановяване, еквилибриум, мир, природно съзнание;
Негативи: Скука, стагнация, равнодушие, изтощение;

Зеленият цвят удря окото по такъв начин, че не се налага никакво настройване към него и следователно е спокоен цвят. Тъй като е в центъра на спектрума, зеленото е цвета на баланса – чието значение много хора пропускат да забележат. Когато светът, около нас съдържа много зелено, това означава наличие на вода и лека опасност от глад, за това зеленият цвят ни успокоява на примитивно ниво. Негативните му страни са, че може да индикира стагнация, а ако се използва неправилно, може да бъде въприет като безвкусен.

ЛИЛАВО.Духовност
Позитиви: Духовно осъзнаване, ограничаване, визия, лукс, автентичност, истина, качество;
Негативи: Упадък, подтискане, малоценност;

Лилавият цвят е с най-къса дължина на вълната. Той изпраща осъзнаването на по-високо ниво на мисълта, дори и в областите на духовните ценности. Много е интровертен и насърчава дълбоко съзерцание, или медитация. Асоцира се с кралските особи и обикновено се свързва с възможно най-високото качество. Прекомерната употреба на лилавият цвят, както и неправилният тон, може да бъде асоцирана с евтиното и отблъскващото, по-бързо от всеки останал цвят.

ОРАНЖЕВО
Позитиви: Физически комфорт, храна, топлина, сигурност, чувственост, страст, изобилие, забава;
Негативи: Лишение, чувство на неудовлетвореност, лекомислие, незрялост;

Тъй като е комбинация от червено и жълто, оранжевият цвят е стимулиращ и реакцията, която предизвиква е комбинация между физическото и емоционалното. Фокусира умовете ни върху въпроси свързани с физическата топлина – храна, топлина, подслон – както и чувственост. Спада в графата на „забавните“ цветове. Негативната му страна е насочена към лишението. Това особено много важи, когато топъл нюанс на оранжево се комбининра с черно. Прекаляването с оранжево подсказва за лекомислие и липса на сериозни интелектуални ценности.

РОЗОВО
Позитиви: Физическо спокойствие, грижа, топлота, женственост, любов, сексуалност, оцеляването на вида;
Негативи: Инхибиране (медицински термин – подтискане), емоционална клаустрофобия, безсилие, физическа слабост;

Като нюанс на червеното, розовият цвят също ни влияе физически, но успокоява, отколкото да стимулира. Има силно психическо влияние. Той представлява женствеността и оцеляването на вида. Грижовен и успокояващ. Прекалено много розов цвят може да подейства изтощително и да свали нивото на тестостерон при мъжете.

СИВО
Позитиви: Психологически неутралитет;
Негативи: Липса на самочувствие, депресия, липса на енергия, хибернация;

Чистият сив цвят няма никакви директни психологически качества. И все пак е сравнително подтискащ. Виртуалната липса на цвят е депресираща, и когато светът стане сив, ние инстинктивно сме настроени да се подготвяме за хибернация. Освен, ако не бъде съчетан с правилният тон, сивото може да създаде възпиращ ефект върху другите цветове. Прекаленото използване на сиво, обикновено индикира липса на самочувствие и страх от разкриване.

ЧЕРНО
Позитиви: Сложност, обаяние, сигурност, емоционална безопасност, ефективност;
Негативи: Подтисничеството, студенина, заплаха, тежест;

Черният цвят представлялва напълно погълнати всички останали цветове. Психологическите последици от това са значителни. Създава защитни бариери, докато поглъща цялата енергия, която е насочена към нас и скрива личността. Черното е липса на светлина, след като не отразява нито един цветови лъч и следователно може да бъде възприет като заплашителен. Много хора ги е страх от тъмното. От добрата страна, комуникацията, която изпраща е на абсолютна яснота, както изтънченост и безкомпромисно превъзходство. Съчетава се добре с белият цвят. Черният цвят създава възприятие за тежест и сериозност. Мит е, че черните дрехи имат смаляващ ефект. Всъщност, тъй като черният цвят е най-рецесивен, той отдръпва вниманието от себе си, а не ни „смалява“.

БЯЛО
Позитиви: Хигиена, стерилитет, яснота, чистота, простота, непорочност, изтънченост, ефективност;
Негативи: Стерилитет, студенина, бариери, недружелюбност, елитарност;

Обратно на черният цвят, бялото отразява всички цветове. В действителност, този цвят отразява пълната сила на цветният спектър в очите. Създава също бариери, но различни от тези на черният цвят. Често е уморително да се гледа продължително, даже съществува, така наречената, снежна слепота. Посланието, което изпраща е „Не ме докосвай!“. Белият цвят е непорочност и също като черният е безкомпромисен. Той е чист, хигиеничен и стерилен. Концепцията на стерилност, може да има и негативен ефект. Визуалният ефект, който създава бялото е на повишено възприятие на пространството. Негативният ефект, когато се използва бялото с топли цветове, е че ги кара да изглеждат крещящи цветове.

КАФЯВО
Позитиви: Сериозност, топлина, природа, земност, надеждност, подкрепа;
Негативи: Липса на чувство за хумор, тежест, липса на изтънченост;

Кафявият цвят, обикновено е съставен от комбинация на червено и жълто с голям процент на черно. Следователно има същата сериозност като черното, но е по-мек и топъл. Притежава елементи от качествата на червеният и жълтият цвят. Кафявото се асоцира с земята и натуралният свят. Солиден и надежден цвят, в който много хора намират подкрепа – повече, отколкото популярният черен цвят, който е по-скоро подтискат, отколкото подкрепящ.

Цветът се абсорбира пръв преди всичко останало. Поради тази причина, цветовете при марките са от особено голямо значение за разпознаваемостта им. Нека разгледаме как ползват цветовете едни от най-известните марки в света.

Цветовете при марките

Червеният цвят при марките

Ако сте малко по-наблюдателни ще видите, че големите корпорации в хранително-вкусовата промишленост, особено много използват цветовете жълто и червено. Червеният цвят е с доказан ефект, който стимулира апетита.

 

влиянието на цветовете върху емоциите

vliqnieto na cvetovete vliqnieto na cvetovete

Още един известен пример на съчетание на цветовете – червен и бял.

Цветовете на емоциите. Марка Кока Кола

 

Синият цвят при марките

Тъй като синьото изпраща послания за доверие и спокойство, може често да бъде срещнат при брандирането. Отделно това е най-предпочитаният от всички цветове на мъжката аудитория.

Цветовете и емоциите
Лого - napravisiteniska.comЦветовете и емоциите

Жълтият цвят при марките

Най-оптимистичният цвят от всички. Жълтото е символ на увереност, творчество, топлота. Може да предизвика импулсивни покупки при потребителите.

Цветовете и емоциитеЦветовете и емоциитеЦветовете и емоциите

Зеленият цвят при марките

Зеленото при марките се използва най-вече, за да създаде чувството на нещо природно и натурално.

Цветовете и емоциитеЦветовете и емоциитеЦветовете и емоциите

Лилавият цвят при марките

Лилавото се използва особено много при луксозните стоки. Това е и най-предпочитаният цвят при жените.

Цветовете и емоциитеЦветовете и емоциитеЦветовете и емоциите

Оранжевият цвят при марките

Оранжевият е най-веселият от всички цветове. Нека да видим как това негово свойство бива използвано при различните марки.

Цветовете и емоциитеЦветовете и емоциитеЦветовете и емоциите

Розовият цвят при марките

Знаем, че розовият цвят е символ на женственост, нежност. Погледнете кои марки го използват. Надали ще бъдете особено изненадани.

Цветовете и емоциитеЦветовете и емоциите Цветовете и емоциите

Сивият цвят при марките

Сивият е най-неутралния цвят от всички и най-балансиран.

Цветовете и емоциитеЦветовете и емоциитеЦветовете и емоциите

Прилагане на цветовете черно и бяло при марките

Често срещана, тази комбинация е добре балансирана между два противоположни цвята.

Цветовете и маркитеЦветовете и емоциитеЦветовете и емоциите

Цветовете са изключително важен аспект от нашият ежедневен живот. Тяхното влияние е често пренебрегвано, тъй като действа на подсъзнателно ниво. Всяка една голяма компания се възползва от това влияние, за да изработи своето лого, лозунг, своята марка, която ще представлява компанията пред общността. Настрани от темата, формите, които се използват за направата на същите лога, също оказват влияние. Ако искате професионално създадено лого за вашата дейност, натиснете тук.
Ние невербално комуникираме с цветовете, които носим всеки ден (как лесно да съчетаваме цветовете на дрехите си), когато се приберем вкъщи цветовете на помещенията ни оказват също влияние, когато отидем в някое заведение, цветовете са първото нещо, което ни прави впечатление.
Надяваме се, че тази статия Ви е обогатила с повече познания и ще ви направи малко по-цветно ежедневието.