Суичърите – откъде са се появили?

Суичърите – откъде са се появили?
9 ноември 2023

Суичър идва от английската дума „sweatshirt”, която е комбинация от думите “sweat”(потя се) и “shirt” (блуза).

 

Според речника Merriam-Webster, думата „суичър“ материализира през 1925 г. Тя се използва, за да обозначи голям пуловер  без яка с дълги ръкави, изработен от дебел пухкав памук. Най-ранните суичъри са сиви на цвят, използвани от спортистите, които са ги носели по време на тренировки по традиционни спортове. Суичърите не само доставяли топлина, но и както тяхното име разкрива, те също притежавал функционалната способност за предизвикване и абсорбиране на потта по време на тренировка.

Дизайнът на суичърите се развива и се добавя цип отпред тип“хууди“(hoodie) – за първи път използван и маркетиран метод от Champion Athletic за ръгбисти, които да използват суичърите докато чакат зад страничната линия.

Суичъри в комбинация с памучни панталонки ( „sweat pants“), са създали една от най-емблематичните спортни комбинации, известна днес като анцуг.  Анцузите станаха широко популярни през 70-те, заедно с манията за джогинг. Съвременни производни, вариращи от къси ръкави или горнища без ръкави, както и развитието на високотехнологичните материали с по-добра изолация и повишен комфорт, ни дават доказателство за непрекъснатата способност на суичъра да се адаптира към нуждите на потребителя.

Суитчърите и рекламата

Потенциалът на суичъра като преносимо средство за реклама е била открита през 1960 г., когато университетите в САЩ започват да печатат надписи с имената си в средата на дрехата. За студентите, както и за родителите, университетските надписи върху суичърите се превърнали в предпочитано небрежно облекло за експониране на студентската гордост. Суитчърите, заедно с тениските, предоставили възможност за евтин и ефективен начин за масово разпространение на информация. Модата на надписите върху тениските през седемдесетте години, неизбежно се прехвърлила и върху суичъра. Признавайки, относителната леснота на персонализация и силата на хитър графичен дизайн, комбинирани с лозунги, суичърите се превърнаха в средство за лично изразяване, както за дизайнера, така и за човека, който го носи.

Суичърите – новият възход

Възходът на екстремните спортове през 1980 г., като сърф и скейтборд, както и едновременното създаване на хип-хопа като културен феномен, инжектирали отново, на съвсем ново ниво, модният потенциал на суичъра. За сърфистите, суичъра става практически компонент на плажното облекло. Суитчърът предоставил очевидното решение за бърза топлина при излизане от океана, и улеснено изсушаване чрез абсорбиране на излишната вода. С придобиването на голяма популярност на сърфинга, различни марки се възползвали като създали конкретна модна линия за този спорт. Най-успешните от тях са може би  „Stussy“ и „Quicksilver“ в началото на 1990-те години. Любими на младежи и тийнейджъри, марките, започнали да произвеждат доходоносни модни линии в световен мащаб, които включвали в себе си, разбира се, суичърите.