Тениски с щампи – как се правят

Тениски с щампи – как се правят
9 ноември 2023

Как се правят тениски с щампи?

Тениските са един от най-популярните артикули, които носят хората по света. Много от нас никога не са си задавали въпроса как се правят тези тениски? Каква технология се използва, за да се достигне до крайният продукт – тениска с надписи или изображения или с двете. Съществуват най-различни методи за поставяне на щампи върху тениски. Най-популярните начини за направата на тениски, са чрез метода ситопечат, сублимация и чрез текстилен принтер. Всички начини си имат плюсовете и минусите, но ще ги оставим настрана за друг път. В днешната статия ще обясним как се осъществява слагането на печат върху текстилна дреха и по точно – върху тениска.

Нека разгледаме какъв е процесът, хронологически.

1.Получаваме поръчка за направата на тениска:

Проверяваме качеството на изображенията, които са използвани, за да бъдем сигурни, че тениската ще изглежда добре. Ако имаме известни съмнения, че няма да се получи печата със задоволително качество, се сързваме с клиента и го информираме, както и му даваме различни опции, от които може да избира.

Kak se pravqt teniski -01

При тази заявка, всичко изглежда наред. Време да е да се провери наличността, за да има информация, кога клиентът ще си получи тениската. Оказва се, че този модел тениска я има на склад с нужният размер и цвят. Следва процесът на създаването на тениската от една снимка в краен продукт.

2.Намираме необходимата тениска за печат

Namirane na teniska

 

3.След като се изкара необходимият модел и размер тениска, следва пръскането със специален препарат (precoating), чието използване е необходимо, за да се отпечата белия цвят

Kak se pravqt teniski - pryskane sys specialen preparat

За тази цел се използва специален пистолет и ръка, за да бъде равномерно разпръскан препарата по цялата повърхност на щампата.

4. След като се нанесе един хубав и равномерен слой от препарата, следва поставяне в специална преса, която да „залепи“ този невидим слой.

Teniski kak se pravqt - pyrva presa

За да не се деформира текстилът, се използва хартия подобна на тази за готвене, която да устоява на високи градуси, тъй като градусите на печене стигат до 160. След като поседи 210 секунди под пресата, тениската е готова да бъде прехвърлена на текстилния принтер (времето на печене зависи от това дали текстилът е тъмен или светъл).

5.На вече „изпечената“ тениска се поставя т.нар. „табла“. Таблата дефинира  площта на печат, която поволява принтерът

Teniski - kak se pravqt - postavqne na tabla

 

6.След поставяне на тениската върху таблата, следва да се фиксира, за да не бъде крив печатът, както и да не се нагъва самият текстил.

Teniski kak se pravqt - fiksirane s ramka

Тази стъпка ще гарантира, че печатът ще излезе равномерно върху тениската.

7.След добрата фиксация на тениската, идва време на принтерът да се задейства.

Teniski kak se pravqt - vkarvane v printera

8.Принтира се първо белият цвят, тъй като, той се ползва за основа

Teniski kak se pravqt - print na beliqt cvqt

Тук можете да забележите принтиращата глава, която действа на базата на мастилните принтери, но вместо на хартия, главата е предназначена за печат върху текстил.

9.След като се принтира белият цвят, тениската бива отново подготвена за печат, като се вкарва отново в принтера.

Teniski kak se pravqt - shtampa na bqla osnova

Вижда се ясно как изглежда тениската само с бял цвят.

10.След принтирането на белият цвят, следва принтирането на останалите цветове, необходими за щампата.

Teniski kak se pravqt - dobavqne na ostanaliq cvqt

Ето го и резултата след добавянето на останалите цветове. Изглежда вече готова за носене тениска, нали? Да, ама не.

11. След като вече тениската има печат, следващата необходима стъпка се прави с цел да се фиксират цветовете.

Teniski kak se pravqt - fiksirane na cvetove

Отново са необходими 210 секунди печене при 160 градуса, за да се „изпекат“ цветовете за текстила и по този начин да се фиксират.

12.Финалният продукт

Teniski kak se pravqt - gotova teniska

Това са дванадесетте стъпки, които са необходими, за да превърнем една снимка в готова за носене тениска. Надяваме се, че сме успяли да ви разкрием нещо ново и интересно от света на печата върху текстил.