Топ 10 на най-известните тениски

Топ 10 на най-известните тениски
9 ноември 2023
top10 nai-izvestni teniski

Принтирането върху вид материал съществува от стотици години и макар процесът да е древен, принтирането върху дрехи не е било популярно. Тази концепция започва да добива стремглаво популярност през 30-те години на 19-и век. Това става благодарение на рекламата. Поради голямата конкуренция и все по-малкото свободни места, където търговците са можели да залепят рекламното послание, се появяват тениските с рекламни надписи и изображения. Оттогава са изминали бая годинки и в наши дни принтираните тениски са едни от най-носените артикули дрехи в целият свят. Ако не ми вярвате, огледайте се около себе си. Случвало ми се е да гледам предавания за затънтени селца в Амазонската джунгла или някъде из Африка, където основното блюдо е паяк голям, колкото чиния, а най-голямата технология – ръчен часовник. И хората там носят тениски с едни от най-известните щампи в света. Как са стигнали тези тениски до средата на джунглата или саваната, за мен е мистерия, но са намерили начин и са стигнали. За това реших днес да ви запонзая с 10-те най-известни и разпознаваеми тениски.

10. No fear

10-te nai-izwestni teniski - No fear

No fear логото става много популярно в средата на 90-те години до началото на 2000. Популяризира се благодарение на екстремните спортове. Основана от братята Марк и Браян Симо, които освен с марката дрехи се занимават и с производството на енергийни напитки.

9. Harley Davidson

10-te nai-izvestni teniski Harley Davidson

Harley Davidson е една от най-известните марки за мотоциклети. Основана преди 113 години, единствено тя и Indian оцеляват голямата депресия през 30-те години на миналият век. Harley Davidson е и сред основните виновни, които правят чопърите световно известни.

8. Adidas

Adidasn щампа на тениска

Adidas е най-големият производител на спортни стоки в света. Марката е основана от Адолф Даслер през 1949 година, а името произлиза от неговият прякор Ади и първите три букви от фамилията му.

7.AC/DC

10-te nai-izvestni teniski - AC DC

AC/DC са една от най-известните рок банди. Основана от братя шотландци в Австралия, тя става известна със семплите си мелодии състоящи се от три или четири акорда. Твърди се, че братята са стигнали до името на групата благодарение на сестра им Маргарет, която видяла тези инициали на една шевна машина (AC/DC на английски език означава променлив/постоянен ток). Добре че, не е била близо до някоя тоалетна…

6. Just do it. – Nike

0-te nai-izvestni teniski - Just do it

Just do it е емблематичния лозунг на най-големият американски произовдител на спортни облекла – Nike. Основана е през 64-та година под името Blue Ribbon Sports от бегачът на средни разстояния Филип Найт, заедно с треньора му Бил Бауърман. Откъде, обаче се е появил лозунгът на компанията? Основателят на рекламната агенция Wieden+Kennedy (Уайден+Кенеди) Дан Уайден дава тази идея за лозунг на компанията. Вдъхновението му за този лозунг идва от последните думи на Гари Гилмор преди да бъде изпълнена смъртната му присъда чрез разстрел.

5. Batman

10-te nai-izvestni teniski - Batman

Batman или човекът прилеп е измислен герой от комиксите, борец срещу злото. Създаден от Боб Кейн и Бил Фингър той се появява за пръв път през месец ноември 1939 година в 27 брой на Детективски комикси. Изветният сигнал, който ползват като начин да привлекат вниманието на Batman, за да може да дойде и да оправи положението, се е превърнал в един от най-разпознаваемите символи в света.

4. Superman

10-te naj-izvestni teniski - superman

Supermen е създаден от същата марка комикси, която е създала и неговият колега в борбата срещу злото Batman. Появява се за пръв път в Екшън комикси бр.1 през 18 април 1938 година. Създатели са Джери Сийгъл и Джо Шустер. Благодарение на известните филмови поредици за този герой, както и за Батман, до ден днешен логата на тези комиксови герой остават попълярни, особено при тениските.

3. Боб Марли

10-te nai-izvestni teniska - Bob Marley

Музикална, национална и модна икона в едно, Боб Марли (Робърт Неста Марли) е супер звезда и заслужава да бъде част от този списък. Благодарение на него, музикалният стил „реге“ става популярен и извън родната му страна Ямайка.

2. „Устата“ на Rolling Stones

10-te nai-izvestni teniski - Rollig Stones

Наричани често „най-добрата рокендрол група“ Rolling Stones са рок група създадена през 1962 година и практикуваща до ден днешен. Най-известният член на бандата безспорно е Майкъл Филип „Мик“ Джагър. Алтернативната корица с „устата“ на най-известният им албум Sticky fingers, бързо се превръща в един от най-популярните символи на рокендрола.

1.I ♥ NY

10-te nai-izvestni teniski - I ♥ NY

В момент на еврика, дизайнерът Милтън Глейсър скецира „I ♥ NY“ върху най-обикновена салфетка. Не след дълго, логото се появява и върху тениска. Целта му е да популяризира Ню Йорк и да се увеличи туристическият поток към града. В крайна сметка, постига целта си и се превръща в една от най-носените тениски в света! Това само може да докаже, че по всяко едно време и място, на човек може да му дойде велика идея, както при създателят на емблематичното лого „I ♥ NY“.